Se încarcă
vivre.ro
 • Relaxare și timp liber

  Playlist pentru zile cu ploaie

  Aveam alte planuri pentru postarea de astăzi, dar vremea ploioasă nu mă lasă să realizez fotografiile pe care mi le doresc. Iar fără lumină suficientă, mă chinui degeaba. Așa că amânăm oleacă review-ul ce era planificat și vorbim despre muzică. Și dacă tot plouă, vreau să văd ce ascultă lumea într-o zi mohorâtă ca asta. Poate aflu care sunt preferințele voastre muzicale, iar dacă primesc sugestii din partea voastră, toate sunt binevenite.

  Nici nu mai știu exact de când ține vremea de ploaie (cel puțin la Cluj), dar de câteva zile mă tot trezesc stropii lini bătând în geamul de la masardă. Iar starea mea de spirit, hmm, cam lasă de dorit. Nu sunt genul de om care adoră ploaia. Îmi place să mă plimb, să circul la pas toată ziua, iar ploaia îmi stă în cale. Mă încetinește, mă întoarce din drum ori mă face să mă înghesui într-un autobuz, în loc să mă merg în voie printre străduțele orașului.

  Zilele astea am avut un singur răspuns la întrebarea ”cum ești?” sau ”cum te simți?”. Îmi vine automat replica, fără să stau pe gânduri, și spun că sunt ”meh”. Știți voi, ca statusul de pe Facebook 😀 . Dar adevărul este că nu găsesc un cuvânt mai bun care să descrie ce efect are ploaia asupra mea.

  Toate astea sunt într-un mare constrast, când vine vorba de muzică. Cineva s-ar aștepta, probabil, să ascult piese care să mă înveselească ori să mă binedispună. Însă nici pomeneală, muzica o caut după starea de spirit în care mă aflu. Când sunt happy și-mi vine să urlu de fericire, caut muzică ”de zburdat”. Când sunt obosită, caut ceva relaxant și lejer. Când sunt pe drum, caut piesele care să mă țină în priză și să nu mă ia somnul. Iar în zilele când plouă ascult ceva molcom, precum ploaia liniștită de vară ce mă țintește în casă în momentul ăsta.

  Uneori ieși cu o prietenă la cafea, la povești, la depănat amintiri. Iar după minute în șir de discuții necontenite, vine un moment liniște. Soarbe fiecare din cafeaua ei, și pe fundal se aude un jazz lounge liniștit, care de face să afirmi ”ce faină e muzica aici”. Cam ăsta e genul de muzică pe care îmi place să-l ascult în zilele cu ploaie. Așa că, de cele mai multe ori, ajung să dau play la mixuri de o oră-două pe Youtube. Nu îmi pasă ce urmează, e ca și cum aș fi în localul acela unde nu știu ce se aude în boxe, dar îmi place. Fie jazz, instrumentală, tropical house, vocală, doar să fie chill. Să facă parte din peisaj, fără să atragă atenția.

  Când lucrez, e musai să meargă pe fundal ceva playlist cât mai lung și cât mai necunoscut urechilor mele. Nu suport să ascult piesele cunoscute sau preferate, pentru că se întâmplă una dintre cele două situații:

  1. Muzica îmi distrage atenția și nu mă pot concentra la task-ul pe care îl am de îndeplinit. Îmi vine să cânt, mă mișc în scaun și s-a dus pe apa sâmbetei toată treaba!
  2. Sunt atât de concentrată la ceea ce am de facut, încât poate să cânte și moș Gerilă că tot nu mi-aș da seama. După câteva ore de ascultat, mă trezesc întrebându-mă: ”piesa X când s-a terminat, de nici n-am auzit-o?”.

  Vă las mai jos câteva exemple, dacă promiteți să-mi lăsați și voi. Ce ascultați pe timp de ploaie? Cum vă afectează ploaia activitățile zilnice și modul în care vă simțiți?

 • Alte articole din aceeași categorie

  No Comments

  Leave a Reply