Se încarcă
 • Filme, cărți / Inspirație

  Lectura ultimelor zile: Oamenii fericiți citesc și beau cafea

  Am terminat de citit cartea scriitoarei franceze Agnès Martin-Lugand – „Oamenii fericiți citesc și beau cafea”. Lectură de weekend, începută vineri seara și finalizată duminică, fără prea mare efort.

  Dacă ești în căutarea unei lecturi lejere, dar care să-ți distragă atenția și să te țină ocupată, ai nimerit în locul potrivit. Am primit cartea de Crăciun, și bine că nu m-au apucat Paștele cu ea necitită, căci tare m-aș fi necăjit. Nu știam la ce să mă aștept, pur și simplu am deschis-o și m-am apucat de treabă. Titlul îmi sugera că ar fi ceva lectură motivațională, despre cum să regăsești fericirea în lucrurile mărunte, citind o carte bună și sorbind dintr-o ceașcă de cafea 🙂 . Însă am învățat, de ceva vreme, să nu mai judec cărțile după copertă.  Aveam să aflu, încă din primele pagini, că „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” este numele unei cafenele literare din Paris. Proprietarii sunt Diane și Felix, doi buni prieteni care trec fiecare prin momente de cumpănă. Diane, personajul principal, suferă cumplit în urma pierderii fiicei și a soțului său într-un accident. Deși a trecut un an de la nefericitul eveniment, femeia este încercată de o depresie pe care nu o poate depăși. Își petrece zilele baricadându-se în casă, fumează țigară după țigară, se îmbracă în hanoracele soțului și nu vrea decât să se rupă cu totul de realitate și de viața din exterior.

  Alături îi este Felix, care se luptă încercând să țină cafeneaua pe linia de plutire – lucru la care nu prea se descurcă fără partenera sa, el fiind mai tare atras de petreceri și de viața cotidiană decât de trezirea la timp pentru deschiderea cafenelei. În schimb, bărbatul o ajută pe Diane cum poate el mai bine, îi este mereu alături și încearcă din răsputeri să o scoată din casă, ademenind-o cu tot soiul de propuneri de a pleca într-o vacanță.

  La insistențele amicului său, Diane se decide să plece în Irlanda. În loc de o vacanță pe plajă, cu soare și nisip, ea preferă să îndeplinească o dorință veche a soțului său, așa că se apucă iute de împachetat. La capătul unui zbor de câteva ore o așteaptă o nouă locuință cochetă, un popor total necunoscut și provocări la tot pasul.

  Nu vă spun ce se întâmplă mai departe, pentru că aș strica surpriza cărții. Însă vă descriu, pe scurt, câteva lucruri pe care le-am învățat din această lectură. Pentru că așa cred eu, că fiecare carte ne învață ceva. Iar „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” nu face excepție.

  1. Când ți-e lumea mai dragă, se poate întâmpla ceva total neașteptat, care să-ți dea peste cap tot universul. Cum a fost în cazul lui Diane.


  „Am aflat că încă făceau pe bufonii în mașină în momentul în care camionul i-a lovit. Mi-am spus că au murit râzând. Mi-am spus că aș fi vrut să fiu cu ei. 
  Și după un an, îmi repetam în fiecare zi că aș fi preferat să mor cu ei. Dar inima mea se încăpățâna să bată. Și mă ținea în viață.”

  2. Ca să schimbi ceva în viața ta, trebuie să faci lucrurile diferit


  Faptul că Diane a părăsit casa plecând în Irlanda a condus-o către noi experiențe ce o vor ajuta să se descurce singură. Iar meleagurile irlandeze îi vor scoate în cale oameni pe care nu credea că o să-i descopere. Poate chiar o posibilă poveste de iubire ce se ivește la orizont? Nu știu, eu nu vă spun nimic.

  „Stând la biroul lui Colin cu un atlas în față, parcurgeam harta Irlandei. Cum să-mi aleg mormântul sub cerul liber? Ce loc ar putea să-mi aducă pacea și liniștea necesare ca să fiu în față cu Colin și Clara? Pentru că nu cunoșteam practic nimic despre această țară și, aflându-mă în incapacitatea de a alege un loc anume, am închis în cele din urmă ochii și am pus degetul la întâmplare.”

  3. Prietenia adevărată nu cunoaște limite


  Relația dintre Felix și Diane este una profundă și sinceră. El se îngrijește să nu-i lipsească nimic câtă vreme ea se izolează în casă. Iar când Diane se decide să plece, Felix realizează cât de necesară îi este schimbarea prietenei sale.

  „- Crede ce vrei, dar fac asta ca să mă vindec.

   – Greșești metoda, dar măcar e un pas înainte.” 

  4. Irlandezii au parte de o vreme din cale-afară de capricioasă. Oamenii venerează oaia, joacă rugbi, beau bere și sunt enervant de amabili și zâmbitori.


  „Ce țară ciudată, în care oamenii erau toți amabili și primitori (…), dar în care erai obligat să plătești dinainte consumația. La Paris, acest fermecător barman ar fi fost pus la locul lui cât ai clipi din ochi. Numai că, în Franța, același barman nu ar fi fost amabil, n-ar fi scos un cuvânt, cât despre a schița un zâmbet, nici în vise.”

  Comandă online volumul „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de pe site-ul tău preferat:
  libris.ro  ||  carturesti.ro  ||  elefant.ro

  Drept concluzie, „Oamenii fericiți citesc și beau cafea” de Agnès Martin-Lugand este o lectură plăcută, ce se parcurge ușor, iar paginile curg una după alta. Poate îmi veți spune că pare o carte tristă, însă vă asigur că nu e așa. Chiar dacă expozițiunea ne prezintă o Diane răvășită și depresivă, cititorul asistă la trăirile personajului fără să fie copleșit sau profund afectat de sentimentele acestuia.

  Există și un al doilea volum, o continuare a povestirii, pe nume „Viața e ușoară, nu-ți face griji”. Nu l-am citit încă, însă mi-ar plăcea să aflu cum se termină povestea lui Diane.

  Ai auzit de această carte, sau ai de gând să o citești? Dacă ai citit-o deja, ce impresie ți-a lăsat lectura? Aștept părerile tale în secțiunea de comentarii.


   Pagina Parfumată – doza de inspirație zilnică: Facebook • Instagram • Pinterest

 • S-ar putea să-ți placă

  5 Comments

 • Reply Amy 15 martie 2018 at 10:18

  Este pe lista mea aceasta carte, am vazut ca multe fete o lauda. 😀

 • Reply ghelbere elena 15 martie 2018 at 11:52

  Am citit-o si pe mine m-a impresionat.

 • Reply Loredana 16 martie 2018 at 11:50

  Cat imi place cum ai descris cartea si povestea ei!
  Da, scriitoarea este si pe lista mea si cred ca voi bifa cateva din titlurile sale.
  Chiar nu stiu ce sa citesc mai repede…lista nu se mai termina! :))

 • Reply Cristina A. Lupu 19 martie 2018 at 10:11

  Ah, ce carte minunata!! Am citit-o chiar recent, luna trecuta daca nu ma insel. Este o lectura frumoasa, usor de citit. Una din favoritele mele din ultimul timp! 🙂

 • Leave a Reply