Se încarcă
 • Călătorii / Destinații

  Jurnal de vacanță: turist în Viena pentru o zi

  M-am simțit excelent ca turist în Viena și mi-a făcut plăcere să o descopăr în toată splendoarea ei. Capitala Austriei îți fură inima și îți oferă tot ce își poate dori un pasionat de călătorii: istorie, artă, entertainment, natură și spații verzi, la care mai adăugăm și mâncare bună, vinuri excelente și experiențe de neuitat.

  E drept că am stat doar zi, dar am profitat la maximum și am încercat să aflu cât mai multe despre oraș, încât să îmi pot forma o părere pe care să v-o împărtășesc. Viena mi-a plăcut peste măsură, m-a sedus și m-a fascinat încă din prima clipă. I mean, uitați-vă și voi la fața mea:


  Turist în Viena || ZIUA 0: PREGĂTIREA ȘI DRUMUL


  Pornim de acasă într-o frumoasă după-amiază de duminică. Zborul este programat pentru ora 20:15, dar se anunță întârziere de 40 minute. Mă simt plină de inspirație și cât așteptăm în aeroport public postarea despre cum încep vacanțele noastre.

  M-au dezamăgit pe cei de la WizzAir. În ultima vreme am prins întârziere la toate zborurile pe care le-am avut, pentru check-in nu am primit locuri unul lângă celălalt și în plus, ni se rețin bagajele de mână pe ideea că nu încap toate la bord și unele trebuie duse la cală. Feeling sad and dissapointed. Dar hey, sunt în vacanță, așa că încerc să nu mă las influențată de aceste mici neplăceri.

  ***

  Partea bună e că în sfârșit aterizăm la Viena, după un zbor lin și rapid (aprox. 50 min). Partea proastă e că până am urmat toate procedurile (vamă, recuperate bagaje, orientare prin aeroport) s-a făcut târziu, iar cum era de așteptat, aeroportul se află ceva mai departe de oraș. Opțiunile de transport în comun sunt destul de limitate la ora asta, așa că luăm un airport train de la compania CAT. Nu e cel mai ieftin, dar e cel mai rapid și oricum nu prea avem de ales. Ne duce până la Wien Mitte, de acolo mai mergem încă 4 stații cu metroul și am ajuns la destinație.

  În privința cazării am optat pentru un apartament închiriat prin AirBNB. E prima experiență de acest gen și plănuiesc să vă povestesc pe larg într-un articol viitor. Când ajungem la apartament e trecut de orele 11pm, așa că facem un tur al imobilului, rutina de seară și somn de voie. Mâine ne așteaptă o zi plină, ne trezim devreme și vrem să fim odihniți, cu bateriile încărcate.


  Turist în Viena || ZIUA 1: EXPLORĂM ORAȘUL


  Primul pas: Trezirea

  A zis cineva că ne trezim devreme? Ce glumă bună. Pe la 7.30 – 8 fără un pic abia reușesc să-mi deschid ochii, iar până mă ridic din pat mai durează ceva timp. Domnul Soare s-a trezit deja, tot încearcă să facă o cafea cu aparatura din dotare de la apartament. Nu avem aparat de cafea, însă găsește un fiebător și ceva sită prin care ar trebui preparată cafeaua. Păcat că nu prea îi iese șmecheria. Măcar mă ademenește cu mirosul, că la gust e ca ceaiul. În fine, mi-a promis că dacă mă mișc repede ne oprim la o terasă și bem o cafea adevărată. Așa că mă ridic iute din pat și în 15 minute suntem ieșiți pe bulevard.

  Pe stradă mergem mai mult din instinct, singurul nostru scop fiind să găsim o cafenea deschisă. La nici 5 minute dorința ni se îndeplinește și iată-ne așezați la o terasa pe trotuar, cu două cești aburinde în față, făcând planul pentru ziua de astăzi. Programul se face întotdeauna cu Google Maps în față: unde suntem, ce se află în apropiere, care e distanța de la punctul X la punctul Y, cum ne deplasăm. De obicei ne deplasăm mai mult pe jos, dar acum luăm în calcul transportul în comun pentru distanțe mai lungi. Pentru că, hey, avem doar o zi la dispoziție!

  Oprirea nr. 1: Palatul Schönbrunn


  Gata cafeaua, acum la drum. Pornim spre Schönbrunn Palace, e cel mai aproape de locația noastră și mergem vreo 15 minute pe jos până acolo. Ajungem înainte de 10am, ceea ce e bine. Mai târziu se aglomerează, dar momentan nu e multă lume în zonă așa că avem liber la fotografii fără să ne stea nimeni în cadru. Yupiiii!

  Zona palatului se întinde pe un domeniu foarte larg, iar în perimetrul Schönbrunn există mai multe obiective de vizitat. Întâi palatul imperial, apoi grădinile (grădinile publice, grădina privată și oranjeria), parcurile ce-l înconjoară și labirinturi, toate se găsesc în zonă. Iar în plus, mai sunt și arcul Gloriette sus pe deal, ruinele romane și desigur, grădina zoologică. Așa că fără exagerare, dacă vrei să le bifezi pe toate ai nevoie de aproape o zi întreagă destinată domeniului Schönbrunn.

  Doar că noi nu avem tot timpul din lume la dispoziție, iar astăzi ne-am dori să vedem cât mai multe locuri din Viena. Așa că admirăm palatul din exterior și ne plimbăm pe alei și prin grădinile publice. Urcăm până la ruinele romane, dar nu mergem la Gloriette. Nici la grădina zoo, deși tare ne-am fi dorit. Și chiar dacă pare că n-am vizitat mare lucru, pierdem mai bine de două ore aici.

  Oprirea nr. 2: Stephansplatz și masa de prânz


  De la Schönbrunn luăm metroul spre zona centrală și oprim la stația Stephansplatz. Scopul nostru este să ajungem la Domul Sfântul Ștefan și să vedem orașul de sus de pe acoperiș. Dar e deja ora prânzului și noi suntem lihniți de foame, așa că ne oprim să comandăm ceva bun de mâncare.

  Restaurantul cu terasă l-am ales la întâmplare. Arăta frumos și avea meniurile afișate la vedere, așa că ni s-a părut în regulă și n-am mai stat pe gânduri. Locul se numește Castelletto, au mâncare bună și servire rapidă (btw, ne-a servit un român 😀 ). Au și deserturi tare arătoase, dar de data asta ne axăm pe felul principal și lăsăm dulcele pe mai târziu.

  Oprirea nr. 3: Domul Sfântul Ștefan


  De la terasă mergem pe jos doar vreo câteva minute și iat-o! Catedrala Sf. Ștefan în toată splendoarea ei, impunătoare și plină de curioși, cum era de așteptat. Interiorul catedralei se poate vizita gratuit, fără a fi nevoie să plătești bilet.

  Dar noi vrem să ajungem sus, pe acoperiș, că de-aia suntem aici. Știam că este un lift ce te duce acolo, însă nu-l găsim niciunde. Până la urmă aflăm că se ajunge din interiorul bisericii, undeva mai în față pe partea stângă. Acolo se află o încăpere unde pot fi cumpărate bilete și tot acolo este liftul. Timp de așteptare scurt, ajungem în vreo 5 minute.

  Viena văzută de sus prezintă un spectacol pe cinste: o combinație între culori pastelate și nuanțe puternice de roșu, alb, albastru. Sigur, priveliștea e frumoasă și n-am cum să neg asta. Dar totuși, rămân la impresia că Viena e mai interesantă de pe stradă decât de sus de pe acoperiș.

  Oprirea nr. 4: străzi înguste, răcoare și înghețată ♥


  Căldura amiezei este dogoritoare, așa că avem nevoie să ne răcorim. După ce părăsim catedrala o luăm la pas printre străduțe înguste și răcoroase. E partea noastră preferată dintr-un city break: să ne depărtăm de zonele pline de turiști și să ne pierdem printre localnici, să observăm modul lor de viață și să simțim „vibe-ul” locului.

  Ne mai plimbăm puțin și apoi facem un popas la gelateria ce o văzusem noi mai devreme, unde toată lumea se oprește la înghețetă. Trebuie să vă spun, în Viena găsești de gelaterii la tot pasul. Îmi place la nebunie când călătoresc și descopăr lucruri la care nu mă așteptam, iar de data asta nu m-am așteptat ca în Viena să mănânc cea mai bună înghețată EVER.

  Locul unde ne-am oprit l-am reținut după numele de Gelateria Italiana, dar pe Google Maps l-am găsit drept Eissalon am Schwedenplatz. O afacere de familie, după cum am citit, ce dăinuiește de prin secolul 19. Aici găsești tot ce-ți poftește sufletul în materie de arome, inclusiv înghețată raw-vegană. How cool is that? Are și o terasă imensă unde poți savura pe îndelete aromele, doar că la ora prânzului e ticsită de lume. Mulți nerăbdători și la coadă, așteptându-și rândul, dar angajații gelateriei se mișcă rapid și îți servesc înghețata perfectă cât ai clipi. Am urmărit oamenii venind și plecând. Garantez că nimeni nu se poate abține să guste din înghețată de îndată ce o primește.

  Știați că…Viena este numită și “capitala internațională muzicii” sau “orașul muzicii” (the city of music). În 2011, publicația New Yorker a difuzat un top 10 al celor mai mari compozitori de muzică clasică din lume, iar 4 dintre ei își au rădăcinile în Viena sau au trăit aici de-a lungul vieții. Este vorba despre Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn și Franz Schubert.

  Oprirea nr. 5: Hop on, hop off


  Ora 3pm, mult nu a mai rămas din ziua de astăzi. Timpul e destul de limitat și sunt atâtea de văzut. Încotro să mergem? Ah, uite o idee! Hai să luăm un autobuz din ăla cu etaj, ce face turul ghidat al orașului. Ne duce printr-o mulțime de locații și măcar ne creăm o privire de ansamblu despre Viena, chiar dacă nu avem apucăm să oprim în fiecare stație. Trecusem mai devreme pe lângă un stand cu tururi ghidate, mergem într-acolo să luăm bilet și să vedem despre ce e vorba.

  Trebuie să urmărim autobuzele roșii. Vin cam la 10-15 minute și au două trasee, dar noi nu apucăm să le facem pe ambele. Așa că îl alegem pe cel mai lung (și mai interesant, de altfel). Ce mi se pare fain la acest tip de tururi ghidate este că poți să te dai jos în orice stație oprește și să explorezi locul cu pricina. Apoi, când vrei să continui turul, mergi înapoi în stație și aștepți următorul autobuz care te duce mai departe. Și tot așa, urci și cobori ori de câte ori dorești – de unde și numele de hop on, hop off.

  Odată ajunși în autobuzul cu pricina am bifat, pe rând, următoarele destinații: Opera, House of Music, Museumsquartier, palatul imperial Hofburg, Primăria Viena, biserica neo-gotică Votivkirche, parcul Augarten, parcul de distracții Prater, Dunărea și turnul Danube Tower, turnul ONU și Danube Island.

  Oprirea nr. 6: apus pe malul Dunării


  Încă dinainte de a pleca în vacanță, am visat la un apus în Viena, pe malul Dunării. Citisem eu că e ceva deosebit și mi-am dorit să fac niște poze drăguțe acolo. În ultima vreme mă fascinează răsăriturile și apusurile, poate ați observat pe Instagram.

  Turul cu autobuzul se apropie de finalul rutei, iar noi coborâm la stația Danube Island și o luăm pe jos pe lângă malul râului. E aproape 6pm. De poze minunate nu mai poate fi vorba, căci am rămas fără baterie la aparat. Doar cu telefonul ce reușesc să mai surprind, dar și acesta e „pe ducă”. Ajungem într-o zonă cu terase și ne oprim la un suc, în compania lebedelor curioase ce nu ne slăbesc din privire.

  Malul Dunării este zona care mi-a plăcut, poate, cel mai tare din toată Viena. Oaza de natură și de liniște din mijlocul orașului. Aici oamenii vin să se relaxeze, să-și plimbe câinele ori să stea la o bere cu prietenii, după muncă. Există zone amenajate pentru scăldat, poți opta să vâslești pe râu sau pur și simplu să te bucuri de un picnic și să admiri peisajul. Poți să te dai cu bicicleta sau să organizezi o seară de board games în aer liber, precum grupul de asiatici pe care i-am surprins distrându-se de minune. Oricum ar fi, aici găsești ceva de făcut.

  Oprirea nr. 7: cina & end of the day


  Plecăm de la Danube Island cu ultimul autobuz hop on, hop off, cu gândul să ajungem la Primărie. Ne-a plăcut mult partea aceea și ne-am gândit să ne întoarcem acolo, să explorăm și poate să luăm cina pe la gheretele ce serveau mâncare în zonă.

  Partea nasoală este că autobuzul își termină turul la Operă și ne roagă pe toți să coborâm, fiind final de program. E trecut de 8pm, iar noi suntem prea sleiți de puteri să mai megem la Primărie. Așa că luăm metroul spre cazare și declarăm ziua încheiată. La cină mâncăm specialități turcești/grecești cumpărate de la metrou, pe care le cerem la pachet și le servim în apartament. Eu souvlaki, el kebab – și noapte bună!


  Ziua 2: good bye, Vienna


  Aventura noastră se termină aici. De dimineață eliberăm apartamentul și călătorim prin Austria spre regiunea Styria, unde ne vom petrece restul săptămânii de vacanță. Dar despre asta vă voi povesti, fără îndoială, cu altă ocazie.

  Nouă ne-a făcut mare plăcere să fim turiști în Viena și nu ne-a ajuns o zi pentru asta, așa că intenționăm să ne întoarcem acolo cu prima ocazie care se ivește. Eu chiar visez la o croazieră pe Dunăre, pe ruta Viena-Bratislava-Budapesta, așa că cine știe, poate data viitoare se îndeplinește și această dorință.

  Ia spuneți-mi, voi ați vizitat Viena sau intenționați să o faceți? Cum vi se pare acest oraș?

 • S-ar putea să-ți placă

  7 Comments

 • Reply Ioana 31 august 2018 at 14:18

  Ah, am vazut atatea poze frumoase la tine pe Insta ca nu ma gandeam ca ati stat acolo doar o zi! Vezi ce bine-i sa fii organizat? 😀
  Am fost si eu in Viena la inceputul anului, tot pentru o zi. Noi ne-am dus la Stephan’s Dom si la Prater. La Schonbrunn inchisesera pana cand am ajuns noi acolo, dar oricum l-am vazut acum vreo 10 ani. M-as mai duce oricand din nou in Viena 🙂

 • Reply Amy 6 septembrie 2018 at 12:34

  Frumoasa Viena, ma bucur ca ti-a placut! Si mie imi amintea GooglePhotos ca a trecut un an de cand ne-am intors. <3 Sotul meu venise cu propunerea sa dam o fuga din nou la Viena luna asta, vom vedea! Am stat o saptamana si ne-am relaxat, dar imi amintesc foarte bine ca ne-a lipsit mult umbra. La capitolul asta, mi-a placut mai mult Praga.

  Minunate pozele, mi s-a facut dor! 😀

 • Reply Andreea Chiuaru 20 septembrie 2018 at 11:02

  Am trecut Viena pe lista datorită acestui articol 🙂

 • Reply Loredana 28 septembrie 2018 at 12:20

  Nu am ajuns acolo, dar din pozele tale pare chiar de vizitat! Ce locuri frumoase! Ce arhitectura!
  Se pare ca a fost o zi reusita!

  • Reply Ioana Soare 28 septembrie 2018 at 12:36

   A fost absolut superb, abia aștept să ne întoarcem <3

 • Reply Admont Stift, biblioteca pe care orice iubitor de carte o va îndrăgi 19 octombrie 2018 at 20:37

  […] Iar dacă tot vorbim despre Austria, îți recomand să citești și experiența noastră din Viena, despre care am povestit în articolul Turist în Viena pentru o zi. […]

 • Reply Păreri despre AirBNB: prima noastră experiență, avantaje și dezavantaje 30 octombrie 2018 at 12:03

  […] făcut cu ochiul. Deși am fost puțin sceptică, mi-am dorit totuțși să încerc. Înainte de plecarea noastră la Viena, l-am anunțat pe domnul Soare că de data aceasta nu suntem cazați la un hotel, ci într-un […]

 • Leave a Reply