Se încarcă
 • Îngrijire și frumusețe

  12 curiozități și informații utile despre protecția solară

  Folosesc protecție solară de câțiva ani, însă niciodată n-am avut certitudinea că știu exact cum să aleg asemenea produse sau în ce cantitate să le aplic. Aveam unele întrebări cărora nu le găsisem răspunsul, așa că te invit să aflăm împreună informații utile despre acest subiect.

  În ultimele luni am început să introduc în rutină formulele The Ordinary pentru îngrijirea tenului. Iar faptul că pe fiecare ambalaj scrie că ”se recomandă protecție solară pe timpul zilei” mi-a dat de gândit. Un motiv în plus să mă documentez și mai mult despre fotoprotecție.

  Există câteva aspecte interesante pe care le-am aflat și vreau să le împărtășesc cu voi. Așa că am alcătuit o listă. Din colecția ”știați că…”, varianta 2017.

  12 INFORMAȚII UTILE DESPRE PROTECȚIA SOLARĂ


  1. Sunt două tipuri de raze ultaviolete dăunătoare pentru organism: UVA și UVB. Acestea deteriorează aspectul pielii, contribuie la îmbătrânirea prematură și cresc riscul apariției cancerului de piele.

  2. Pentru UVB, gradul de protecție pe care îl oferă un produs este măsurat în SPF. Cu cât valoarea SPF-ului este mai mare, cu atât suntem protejați pentru o perioadă mai îndelungată (în ore). Mare atenție, căci majoritatea produselor conțin protecție doar împotriva UVB, ceea ce nu este suficient.

  3. Pentru UVA, treaba nu este la fel de simplă. Nu există un standard adoptat la nivel mondial pentru semnalarea produselor care conțin protecție UVA. Uneori vom întâlni pe ambalaj semnul ”UVA” într-un cerculeț, alteori PA, PA+, PA++, PA+++, sau chiar un sistem de stele. PA+++ sau 5 stele indică cea mai ridicată protecție împotriva razelor UVA.

  4. Produsele fotoprotectoare se încadrează în două categorii: cu filtre chimice (sintetice) şi cu filtre minerale. Majoritatea celor de pe piață conțin filtre chimice. Acest subiect poate fi studiat pe larg pe blogul Pasagerei.

  5. Cantitatea necesară de SPF pentru față, gât și urechi este de 1.25 ml (aproximativ un sfert de linguriță cu cremă). Fiind o cantitate destul de generoasă, cel mai eficient mod de aplicare este în două sau trei straturi, cu pauză de câteva minute pentru permite pielii să absoarbă produsul.

  6. Că tot vorbim despre aplicare, este recomandat ca orice cremă fotoprotectoare să fie distribuită pe piele cu aproximativ 20 de minute înainte de a ieși din casă. Altfel, riscăm ca aceasta să nu îşi facă efectul.

  7. Pielea noastră are nevoie de protecție solară pe tot timpul anului, în fiecare sezon. Pentru toamnă, iarnă, primăvară, un produs cu SPF 20-30 este suficient. Vara avem nevoie de minimum SPF 30 pentru zilele la birou şi 50 pentru activitățile în aer liber.

  8. Produsele cu SPF mai mic de 20 nu asigură o protecție suficientă în nicio perioadă a anului.

  9. Studiile au arătat că produsele de tip cremă sau loțiune sunt mai eficiente decât produsele de tip spray (sursa aici).

  10. Pe lângă produsele cu SPF care sunt obligatorii, se recomandă să oferim pielii un grad suplimentar de protecție prin purtarea de pălării, ochelari de soare, eşarfe şi umbrele (pe plajă, mai ales).

  11. Ştim prea bine că cei mici nu au multă răbdare când vine vorba de cremuit, mai ales când marea şi nisipul îi cheamă la joacă. Există pe piață costume de baie cu protecție solară pentru copii, care mi se par o idee genială. Însă, părțile care nu sunt protejate de costum (mâinile, picioarele, fața – depinde de model) tot trebuie acoperite cu cremă.

  12. Razele UVA pătrund chiar și prin sticlă, așa că protecția este necesară și în casă, mașină, autobuz, etc. Doar dacă ferestrele au protecție UVA, atunci suntem acoperiți.

  Vine vara, așa că avem nevoie de ”întăriri” la capitolul protecție solară. Iar dacă mai există nelămuriri legate de acest subiect, recomand ca primul pas să fie o documentare minuțioasă despre fotoprotecție, filtre solare și produsele cu factori de protecție.

  Voi cum vă împăcați cu soarele? Cum vă protejați, ce fel de produse folosiți zi de zi?


  Foto credit: Viktor Hanacek on Picjumbo

  Pagina Parfumată – doza de inspirație zilnică: Facebook • Instagram • Pinterest

 • S-ar putea să-ți placă

  3 Comments

 • Reply Teodora 12 mai 2017 at 9:09

  Sunt asa un soarece de birou cu pielea inchisa, incat imi e suficienta protectia din fondul de ten. In weekend sau in vacanta e total alta discutie si atunci folosesc creme cu SPF30 sau SPF15.

 • Reply ghelbere elena 12 mai 2017 at 10:43

  Ma protejez folosind produse Bioderma

 • Reply ghelbere elena 5 iunie 2017 at 12:06

  Ai scris un articol foarte bine documentat.

 • Leave a Reply