Se încarcă
 • Relaxare și timp liber

  Când zici ”muzeu”, nu te gândești deloc la parfumuri

  Știm cu toții că Parisul este un oraș înțesat de artă, cu o mulțime de muzee și piese de valoare. Dar cine s-ar fi gândit că exponatele unui muzeu din Paris sunt chiar parfumuri și esențe din cele mai vechi timpuri?

  Fără îndoială, parfumul este un simbol al măiestriei franceze. Majoritatea parfumierilor din lume sunt de origine franceză, iar poporul este educat în arta parfumului. Finețe, eleganță, discreție – toate se învață și se transmit de către francezi, din neam în neam. În prezent, Franța este lider mondial în domeniul parfumurilor. Dintre cele mai exportate produse franțuzești, pe locul 3 se află cosmeticele și parfumurile. Așa că unde ar putea exista un muzeu al parfumurilor, dacă nu în Paris?

  Grand Musée du Parfum este un muzeu privat, cu o investiție de aproximativ 7 milioane de dolari, construit din pură pasiune pentru simțul olfactiv. Acesta expune peste 70 de mirosuri și urmează evoluția parfumurilor din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

  Primul parfum cunoscut în istoria omenirii


  Muzeul se deschide cu o încăpere numită ”Perfume Stories and Histories”, unde parfumuri și arome străvechi au fost readuse la viață. Aici, vizitatorii pot face cunoștință cu cel mai vechi parfum din istoria omenirii: kyphi – o esență obținută din mir, vin și miere. Datând încă din Egiptul antic, parfumul era folosit pentru rituale sacre, aruncat peste cărbunii încinși pentru a arde și a emana mirosul său deosebit.

  Tot aici,  aflăm povești ale cuplurilor celebre care au schimbat istoria parfumurilor, precum parteneriatul de afaceri dintre Cleopatra și Marc-Antony, sau povestea lui Catherine de’ Medici și a parfumierului său personal, care a introdus parfumul în Franța.

  Parfumul nu a fost ținut mereu în sticluțe arătoase. În Roma antică, oamenii foloseau parfumurile pentru ritualurile de îmbăiere, în timp ce în Evul Mediu, mirosurile distinse erau îmbibate în burete și transportate în mici cutii.

  Conexiunea dintre simțuri și emoții


  O altă experiență inedită pe care o oferă Grand Musée du Parfum este cea de-a conștientiza importanța simțului olfactiv. Invitații sunt conduși spre o încăpere cu flori artificiale, care emană parfumuri din viața de zi cu zi: arome de zmeură, busuioc, sau chiar prospețimea aerului de munte. Scopul acestui experiment este ca vizitatorul să înțeleagă și să se bucure de emoțiile pe care mirosul familiar al unui parfum îl stârnește.

  „The Art of the Perfumer” este încăperea modernă muzeului, care redă procesul de creație al unui parfum din punct de vedere al parfumierului. Aici se urmărește măiestria parfumierului, de la materialele brute pe care le folosește până la rezultatul final. Tot aici sunt expuse peste 50 de parfumuri celebre ale zilelor noastre. Printre exponate vom putea regăsi bine cunoscutul CK One de la Calvin Klein, intrat în istorie pentru modul în care a adus parfumurile unisex în atenția publicului (1990).

  Porțile muzeului sunt deschise publicului larg încă de la sfârșitul anului 2016. Dacă drumul vostru duce prin Paris, puteți să-l vizitați în schimbul unei taxe de aproximativ 15 euro. Opiniile vizitatorilor au început să apară, așa că nu strică să aruncăm un ochi pe TripAdvisor, pentru a vedea părerile celor care deja i-au călcat pragul. Vă zic eu, majoritatea sunt încântați de ceea ce au descoperit acolo, și pot să înțeleg motivul.

  V-ar plăcea să vizitați un asemenea muzeu?

  Sursa foto: instagram.com/grandmuseeduparfum/

 • S-ar putea să-ți placă

  1 Comment

 • Reply ghelbere elena 22 aprilie 2017 at 10:00

  Cred ca as merge in fiecare zi la muzeu si as stat cat de mult as putea.

 • Leave a Reply