Se încarcă
vivre.ro
 • Filme, cărți / Inspirație

  7 cărți pe care le-aș reciti chiar acum, perfecte pentru toamnă/iarnă

  Vă scriu de acasă, înfofolită într-o pătură pufoasă și cu un cățel blănos încolăcit alături, care-mi încălzește picioarele. Chiar dacă nu mă dau în vânt după sezonul rece, ador momentele astea cozy care au ceva aparte. O ceașcă aburindă cu ceai sau cafea, o muzică ambientală ce se aude în surdină, o lumânare parfumată și o carte bună, iar seara este perfectă.

  Mă tot gândeam zilele astea la faptul că nu am citit niciodată o carte de mai multe ori. Absolut niciuna. Am citit cărți care m-au marcat, mi-au ajuns la suflet și acolo au rămas, o parte mică din mine și din persoana care sunt astăzi. Însă mereu am trăit cu senzația că sunt atât de multe cărți în lume care așteaptă să fie descoperite, încât nu-mi permit să pierd timp revenid asupra unei lecturi pe care am parcurs-o deja.

  Și cu toate astea, mi-am dat seama că poate nu e chiar așa. Dacă acele cărți au devenit speciale pentru mine, de ce să nu revin asupra lor? Plus că mai e și curiozitatea: oare le mai percep tot la fel ca la 18-20 de ani? Îmi vor plăcea la fel de mult, le mai găsesc speciale? Habar nu am. Doar că am întocmit o listă a cărților pe care mi-ar plăcea să le recitesc într-o bună zi. Și vă zic drept, lista e mai lungă de șapte, dar le-am selectat pe cele ce mi se par în ton cu vremea de afară. Numa’ bune să te apuci de ele, chiar acum.


  1. URGIA ȘI ZORILE, RENEE AHDIEH


  O lectură care m-a captivat de la primele pagini și pe care greu am reușit să o las din mână până la final. Vorbim de o reinterpretare a colecției de povestiri “O mie și una de nopți” ce îl ilustrează în prim-plan pe Khalid, califul din Khorasan. Un tânăr de doar 18 ani care în fiecare seară se căsătorește, iar în zorii zilei îi curmă viața proaspetei sale mirese.

  Lucrurile se schimbă când la curtea palatului apare Șeherezada, o tânără ambițioasă și neînfricată ce caută răzbunare și se oferă să-i devină mireasă. Ea îl farmecă pe calif cu darul ei de-a povesti, iar prințul o ține în viață din dorința de a afla continuarea poveștilor. Dar cu fiecare noapte care trece, Șeherezada ajunge să vadă că cel pe care-l credea un mostru ascunde în suflet multă durere și suferință. Planurile fetei sunt astfel date peste cap, iar între ei se înfiripă o poveste ce te face să întorci pagină după pagină, și parcă totuși n-ai vrea să se termine.


  2. DALIA ALBASTRĂ, NORA ROBERTS


  Nora Roberts scrie romane de dragoste, majoritatea având ca temă impregnantă conace sau moșii cu o istorie aparte, bântuite de fantome. Alte cărți ale sale nu m-au impresionat prea tare, dar „Dalia albastră” are ceva deosebit, zic eu.

  Acțiunea se petrece la conacul Harper, în sudul statului Tennesse. Roz Harper este proprietara moștenitoare și pe lângă moșie, mai deține și o pepinieră în plină dezvoltare, iar în timpul liber încearcă să rezolve, împreună cu prietenele sale, misterul casei în care locuiește.

  „Dalia albastră” este un roman ce cuprinde patru volume, care urmărește istoria familiei Harper, prietenia celor trei femei, dar și povestea de viață a fiecăreia. Mi-au plăcut personajele, poveștile lor presărate cu „sare și piper”, dar și modul în care este prezentată activitatea de la pepinieră și dragostea pentru plante, pentru natură.


  3. PERLA CHINEI, ANCHEE MIN


  Perl și Salcia sunt două fetițe care se împrietenesc pe ulițele orașului chinezesc Chin‑kiang. Una americană, cealaltă chinezoaică, între ele există diferențe remarcabile și cu toate astea se leagă o relație frumoasă de prietenie, care durează toată viața. Cartea prezintă biografia fictivă a scriitoarei americane Perl Buck, descrisă din perspectiva prietenei sale Salcia. Acțiunea se petrece în China, pe parcursul mai multor decenii, de la începutul secolului XX până în anii ’70.

  Ce mi-a plăcut la această lectură? Modul în care narațiunea este pusă în evidență de contextul istoric al vremii, pasiunea pentru literatură a celor două prietene, cât și modul în care sunt conturate ambele personajele.

  Perla Chinei este o minunată apologie a prieteniei și a imensei iubiri a scriitoarei pentru această țară exotică și pentru locuitorii ei, care se face simțită în toate cărțile sale și care i‑a adus un binemeritat Premiu Nobel.


  4. PARFUM DE CURTEZANĂ, SAWAKO ARIOYOSHI


  Trecem din China în Japonia, tot în secolul XX, unde facem cunoștință cu trei generații de femei: bunică, mamă și fiică, a căror destine sunt împletite și complicate. Romanul se desfășoară pe diverse planuri, urmărind viața lui Tomoko, cea mai tânără dintre cele trei, timp de mai multe decenii.

  Un roman înțesat de tradiție și cultură, Parfum de curtezană este despre gelozie și rivalitate, despre viață, despre destin și despre relația mamă-fiică. Despre lumea gheișelor și a curtezanelor, despre ce se întâmplă „dincolo de cortină”: deși aceste femei japoneze – frumoase și elegante – par fragile și neajutorate, în spatele machiajelor se ascund caractere puternice și pline de ambiție. Nu este o carte foarte ușor de parcurs, căci conține descrieri amănunțite ale tradițiilor japoneze care ori te fascinează, ori te enervează. Însă pentru mine rămâne o carte fermecătoare, din care am avut multe de învățat.

  Am povestit pe larg despre acest roman într-un articol dedicat, pe care vă invit să-l citiți și să aflați de ce mi-a plăcut atât de mult –> Recenzie de carte: Parfum de curtezană de Sawako Ariyoshi.


  5. FRUCTELE MÂNIEI, JOHN STEIBECK


  Suntem în America anilor ’30, în plină criză financiară, când peste 5 milioane de americani migrarează în California. Romanul urmărește soarta unei familii de fermieri din Oklahoma care lasă totul în urmă și pornește pe celebrul drum Route 66, spre Tărâmul Făgăduinței, cu speranța unui trai mai bun. Pe parcursul călătoriei, dar și după ce ajunge la destinație, familia este pusă la grea încercare.

  Lectura impresionează nu doar prin simbolistică și încărcătura emoțională, ci și prin realismul puternic și prin modul în care sunt construite personajele. Citind povestea pagină cu pagină, m-a simțit recunoscătore pentru tot ceea ce am, pentru că nu sunt singură pe lume, am ce mânca și am un acoperiș deasupra capului. Lucruri firești, elementare, dar pe care ei nu le aveau.


  6. ECOURI DE DINCOLO DE MOARTE, JOHAN THEORIN


  Vorbim de un roman polițist scris de un autor suedez. Acțiunea se petrece pe insula Öland (Suedia), unde un copil a dispărut cu 20 de ani în urmă. Chiar și după atâta timp, Julia – mama copilului – nu a reușit să treacă peste tragicul moment, iar când apar indicii noi despre dispariție, Julia se întoarce pe insulă. Ea încearcă, încă o dată, să le pună cap la cap și să afle ce s-a întâmplat în trecut cu fiul ei.

  Chiar dacă titlul te duce cu gândul la o acțiune de groază, vă asigur că e doar o impresie și nu se întâmplă deloc așa. Povestea este bine închegată, investigațiile te țin în priză până la sfârșit și atmosfera scandinavă dă un aer aparte lecturii.


  7. IARNĂ LA PARIS, IMOGEN ROBERTSON


  Un thriller istoric despre intrigă și trădare, a cărei acțiuni se încadrează în Franța, perioada Belle Époque. Narațiunea o are în prim plan pe Maud, o tânără ce vine la Paris pentru a urma studiile în domeniul artelor. Fata provine dintr-o familie săracă, iar frigul iernii și foamea o determină să accepte o ofertă care-i va garanta o locuință plăcută și bani pentru un trai decent. Astfel Maud ajunge în casa familiei Morel, ca însoțitoare a tinerei Sylvie. Doar în spatele eleganței și a luxului, Maud descoperă secrete și comploturi bine organizate, care o implică fără să știe și din care trebuie să găsească o cale de scăpare.

  Vorbim tot despre o carte cu investigații și urmăriri, care m-a ținut în suspans pagină după pagină. Mi-au plăcut atât personajele cât și încadrarea lor într-un Paris fascinant al perioadei Belle Époque.


  ***

  Acestea sunt cele șapte cărți pe care le găsesc potrivite pentru sezonul rece care ne paște. Acum că mai arunc un ochi peste listă, îmi dau seama că am inclus câte un pic din toate: dragoste, istorie, suspans, investigații, chiar și young adult (punctul 1).

  Ia să vedem, voi ce cărți de toamnă/iarnă aveți să-mi recomandați? V-a făcut cu ochiul vreuna dintre cele listate mai sus?


  Articolul de mai sus conține link-uri afiliate. Dacă faci cumpărături online accesând aceste link-uri susții munca autorului, precum și existența acestui blog. Iar eu voi fi recunoscătoare și în continuare dedicată în crearea de conținut autentic.

 • Alte articole din aceeași categorie

  3 Comments

 • Reply Ioana 12 decembrie 2018 at 10:30

  Ultima ta carte mi-a amintit de una pe care am citi-o eu, Un apartament la Paris, o stii? In caz ca nu, cred ca ti-ar placea 😀

  • Reply Ioana Soare 12 decembrie 2018 at 10:40

   Am auzit despre ea, dar nu am avut ocazia să o citesc. Tot în wishlist, tot în wishlist :)))

 • Reply unblogcolorat 16 decembrie 2018 at 14:46

  Mi-a atras atentia ”Urgia si zorile” si cred ca o sa urmeze dupa ce termin ”Codul bunelor maniere astazi”

 • Leave a Reply