Se încarcă
vivre.ro
 • Filme, cărți / Relaxare și timp liber

  3 seriale care îți schimbă viziunea despre viață

  „Și, la ce seriale te mai uiți?” – veșnica întrebare. Între prieteni sau colegi, e un fel de-a sări peste discuția despre vreme și de-a trece la următorul nivel. Serialele.

  Îi ziceam Amaliei zilele trecute, mi-e destul de greu să găsesc seriale noi pe care să le urmăresc. La mine în casă, vizionarea este activitate de cuplu, căci altfel nu mai are niciun farmec. Ne place să ronțăim ceva în timp ce ne uităm, să comentăm, să anticipăm evenimente sau acțiuni. Prin urmare, subiectul e musai să-l alegem la comun, încât să ne „țină în priză” pe amândoi. Nu suntem adepții filmelor de acțiune sau cu violență (deși m-am uitat la GoT și încă vreo câteva), nu căutăm implicit treaba asta. Ne regăsim, de regulă, în seriale despre viață – așa cum e ea cu adevărat. Uneori cu teme haioase, dar ceva în ton pozitiv, care să ne binedispună. De-a lungul vizionărilor noastre, am urmărit (sau încă mai urmăresc) câteva seriale despre viață care ne-au făcut să cugetăm asupra acestui subiect. Pornind de la niște cazuri reale, care pot avea loc oricând, ajungi să te întrebi: „cum ar fi dacă mi s-ar întâmpla tocmai mie?”.  

  1. CHASING LIFE


    April Carver este o tânără în floarea vârstei, ce face primii pași în viața de adult: termină facultatea, se angajează ca jurnalist începător la un ziar din Boston și se îndrăgostește de cel mai chipeș coleg de breaslă. Însă când toate piesele de puzzle încep să se așeze așa cum și-a dorit mereu, April află că are cancer (leucemie). Tânăra se simte prinsă între nevoia de a face anumite alegeri. Să trăiască fiecare clipă ca și cum nu i-ar mai fi rămas mult timp? Sau să înceapă tratamentul care implică multă vreme petrecută în spital, multe restricții și șanse aproape nule să facă ce-și dorește? Serialul te îmbie să tot apeși „next” la încă un episod, să vezi cum evoluează acțiunea și ce se întâmplă în continuare. Cancerul, la fel ca orice boală, îți răstoarnă viața și te pune la grea încercare. Dar atunci când nu treci prin asta sau nu ai un asemenea caz în jurul tău, parcă nu realizezi exact ce implică o astfel de situație și prin ce trec acei oameni. Urmărind seria, nu ai cum să nu te transpui în pielea fiecărui personaj: April, mama, sora, bunica, iubitul, fostul iubit, prietena cea mai bună. Ajungi să vezi perspectiva asupra bolii din punct de vedere al fiecăruia și chiar să empatizezi cu personajele. Iar bunica lui April e preferata mea, o bătrânică simpatică și haioasă, mereu pregătită să detensioneze atmosfera.

       

  2.THIS IS US


  Un cuplu căsătorit aduce pe lume tripleți, însă unul dintre copii nu reușește să supraviețuiască. Plini de emoții, dar totodată răvășiți de pierderea celui mic, părinții se decid să adopte un alt nou-născut, de culoare, abandonat la naștere, pe care l-au întâlnit în spital. Un copil negru ce crește într-o familie de albi – privit din afară, pare o bazaconie, însă pentru ei înseamnă familie. O mamă care le e mereu alături, dar care încearcă din răsputeri să îmbine cariera cu viața de familie. Un tată model, ce se luptă cu viicile și dispare din viața celor dragi mai devreme decât s-ar fi așteptat oricine. Filmul expune, în paralel, atât evenimente din tinerețea părinților – avându-i pe cei trei copii în prim-plan – cât și povestea celor trei ajunși la maturitate. „This is us” (ăștia suntem noi) este despre viața obișnuită pe care o trăim cu toții. Cu frământări, cu aspirații, cu sacrificii, cu nevoi. Suișuri și coborâșuri, momente de apogeu și de declin, toate sunt parte din ceea ce înfruntăm fiecare.

  3.THE LEFTOVERS


  Când moare cineva, știi că a plecat pentru totdeauna și nu mai există cale de întoarcere. Cumva te împaci cu ideea, îți iei rămas bun în gândul tău și accepți că nu mai e. Dar când dispare brusc 1% din populația planetei, fără nicio justificare, cum poți să mergi mai departe și să-ți trăiești viața fără să știi ce s-a întâmplat? Fără soț, fără copii, fără pruncul care odinioară scâncea pe bancheta din spate a mașinii. Erau cu toții lângă tine, iar în secunda următoare nu mai sunt, parcă s-au evoporat. Unde s-au dus? Se mai întorc vreodată? Trăiești cu speranța că-i vei revedea într-o bună zi, sau accepți ideea că sunt plecați pentru totdeauna? Începi acest serial cu ideea că poate, pe parcurs, ți se dezvăluie câte puțin din ceea ce s-a întâmplat. Doar că filmul nu este despre cei care s-au dus, ci despre cei care au rămas (the leftovers). Despre cei pentru care viața merge înainte, fără nicio explicație referitoare la evenimentul bizar. O împletire la limita dintre real și fantastic, cu referiri științifice și biblice, cu personaje complexe și vieți răsturnate, trăite într-un haos general. Serialul nu e ușor de digerat, episoadele nu curg unul după celălalt, ci ai nevoie de ceva timp între ele, ca să asimilezi reacțiile, dramele, trăirile, metaforele. Fă o pauză de țigară, de suc, de mers la baie, whatever, and just think about it înainte să treci mai departe.

  Vedeți voi, eu nu pricep prea repede metaforele și sensurile ascunse – pur și simplu, nu mă prind. Când zice careva o glumă, voi fi mereu ultima care râde (după ce toți ceilalți au terminat). Așa că, după ce am terminat de scris rândurile de mai sus, am căutat nițel pe Google să văd cum a fost serialul perceput de public. Și da, am fost plăcut surprinsă când am văzut că de data asta am surprins esențialul 🙂 . În plus, mi-a făcut mare plăcere să citesc recenzia lui Todd VanDerWerff, care descrie pe larg care a fost efectul acestui serial asupra lui.


  Încheiem aici discuția de astăzi, iar acum e rândul vostru să-mi povestiți despre experiența pe care o aveți cu serialele. Ce seriale despre viață ați urmărit sau vă place să urmăriți (poate îmi dați câteva sugestii pentru când le termin pe cele în curs)?

  Care vi s-a părut cel mai interesant dintre cele trei pe care le-am menționat?


   Pagina Parfumată – doza de inspirație zilnică: Facebook • Instagram • Pinterest

  Foto credit: Pete Bellis via Unsplash

 • Alte articole din aceeași categorie

  11 Comments

 • Reply ghelbere elena 19 ianuarie 2018 at 6:44

  Nu am urmarit niciunul dintre aceste seriale. Urmaresc cu placere serialele cu medici sau comediile care se transmit pe anumite canale tv.

  • Reply Ioana Ciont 19 ianuarie 2018 at 10:22

   Noi nu prea ne uităm la Tv, așa că le urmărim online când avem timp și chef.

 • Reply o femeie 19 ianuarie 2018 at 10:07

  Nu am urmarit niciunul din acestea – sa le tin in atentia mea. Imi prind bine review-urile astea ca noi nu reusim sa vedem decat cate 1-2 episioade pe saptamana si alea vineri/sambata seara. De fapt ne uitam rar la filme (nu avem tv) dar uite ca in vacanta de iarna ne-am facut primul cont pe netflix asa ca am inceput sa vedem un serial ce il recomand, Marco Polo (eu ii vad o valoare istorica, sotul zice ca nu respecta perfect anii si au mai mutat evenimentele reale cu 15-18 ani dar cum el e pasionat de istorie si cu sute de carti de istorie in casa, nici nu ii e greu sa gaseasca mici defecte 😀 😀 ).

  • Reply Ioana Ciont 19 ianuarie 2018 at 10:22

   Și noi ne-am făcut Netflix tot acum, în vacanța de iarnă, dar cele de mai sus le-am început mai demult. Pe Netflix ne uităm la filme care nu sunt seriale, la documentare și la desene animate :)) o să iau în calcul sugestia ta, deși domnul meu nu e prea atras de filmele istorice sau cu acțiunea în trecut :)) Dar cine știe, poate ne prinde

 • Reply Amy 19 ianuarie 2018 at 10:24

  Par cam triste. 🙁 Eu in momentul de fata nu am inceput niciun serial, mi-am ocupat timpul cu dezastre in aer si cu meciurile echipei mele de suflet, Real Madrid. 😀

 • Reply Emi Mikola 19 ianuarie 2018 at 12:23

  Chiar duminica noapte,,,, nu am putut dormi, si am prins un film care toate saptamana m-a pus pe ganduri.
  Gânduri pe marginea filmului australian Sleeping Beauty
  Povestea e simplă, chiar banală. O studentă cu posibilităţi financiare reduse încearcă să lucreze la cărciumă, la copy shop, se apucă şi de prostituţie, dar tot e în permanentă căutare de job. Întro zi primeşte o ofertă bizară, trebuie să se culce dezbrăcat întrun pat frumos, să ia nişte somnifere, si după ce se trezeşte, aprox două ore, să plece acasă.
  Ce se întămplă cu ea? E vizitată de clienţii unui club select. Unul o înjură şi o batjocoreşte, celălalt o alintă ca pe o păpuşa, alţii au chef de experimente deplasată cu un trup viu, dar totuşi pasiv.
  Să mimezi actul sexual cu o femeia inconştientă, dă o notă de laşitate. Şmecheria eternă a omenirii, ceea ce dintro puditate nu numim înşelarea sinelui, ci prostituţie. (prostere în latină înseamnă a pune în vânzare).
  Majoritatea bărbaţilor doresc ca obiectul dorinţelor lor să facă doar ceea ce vor ei. Unii intră în cursă, se prefac că sunt deştepţi, frumoşi, puternici, simpatici, încep să facă curte, sau eforturi să îmblănzească femeia vieţii. Dar sunt unii, care nu vor să intra în joc, sunt cei care evit confruntarea, cei care merg pe sigur, cei care cred că există o scăpare de orice, cei care cred că poţi plăti întotdeauna cu cash sau cu card. Ei se bag direct în finiş fără să parcurgă…
  Sau să merg cu un pas înainte? Aceşti tipi au creat societatea patriarchală cu legile lor despotice, baricadând cu agresiune nu numai fizică, si cu alte variante ale agresiunii precum privilegii şi prejudecăţi.
  Sau să numim simplu jocul lor, Jocul de a se închide şi de a respinge orice comunicare?
  În filmul din pricina e mai mult zgomot cotidian decât discuţii omeneşti. Majoritatea dialogurilor se rezumă pe conversaţii de politeţe, si de schimb de informaţii strict necesare. Există o singură discuţie scurtă, care depăşeşte acest prag, şi din aceasta a pornit textul de acum.
  Scena e următoarea: frumoasa stă deja inconştient în pat, patroana clubului, o femeie de frumuseţe clasică, si cu o siluetă seducătoare, conduce un bărbat elegant de vărsta a treia în cameră. El apucă mâna femeii, cere să se aşeze pe marginea patului şi începe o conversaţie despre trăirile zilei, despre cartea citită de dimineaţa, apoi de temerile sufletului lui. Doamna e prezentă, îl inţelege cu acelaşi nivel intelectual si emoţional, şi la un moment dat, cu o naturaleţe elegantă se ridică, si arată spre frumoasă tânără din pat, si pleacă. Parcă ar spune:
  -Ei bine, te-am lăsat să te prefaci de parcă, ..dar acum te las, să faci ceea ce vrei cu adevărat.
  Poate că creatorii filmului nu au avut nicio intenţie, de a crea o alegorie, dar în viziunea mea asta e o alegorie de notă zece. Trei personaje întrun pat, o frumoasă habarnistă cu care mergi pe singur, o femeie eternă, şi un bărbat care ar putea să aleagă.
  Femeia eternă e singura dintre ei, căruia îi este milă de fiecare pentru alegerea sa. Ea are înţelepciunea de a renunţa la momentul potrivit la falsitate, şi curajul de a privi adevârul, spunând doar cu un gest.
  -Ei bine, te-am lăsat să te prefaci de parcă, ..dar acum te las, să faci ceea ce vrei cu adevărat.

  • Reply Ioana Ciont 19 ianuarie 2018 at 12:51

   Mersi Emese, chiar îți dă de gândit, e adevărat. Voi urmări și eu filmul, iar apoi revin cu impresii.

 • Reply Maria 22 ianuarie 2018 at 19:30

  Nu prea urmaresc seriale de obicei, dar ultimul chiar mi se pare interesant

  • Reply Ioana Ciont 22 ianuarie 2018 at 20:33

   Maria, dacă ți-a atras atenția îți recomand să te uiți. E cumva diferit, și ce mi s-a părut interesant e că nu poți anticipa, pe parcurs, ce urmează să se întâmple mai departe.

 • Reply Loredana 23 ianuarie 2018 at 12:25

  Eu nu prea am rabdare si cred ca nici nu sunt foarte pasionata sa urmaresc seriale. Ma uit pe COmedy Central Extra, unde urmaresc cu drag anumite seriale de acolo, insa niciodata nu am stat sa caut online anumite serii.
  De regula prefer sa vad un film. Dar mi-a atras atentia This is Us – cred ca mi-ar placea sa il vad!

  • Reply Ioana Ciont 23 ianuarie 2018 at 13:11

   Lore, fiecare cu preferințele lui. Noi seara înainte de culcare alegem să vedem un episod din ceva serial, mai ales că la Tv nu ne uităm. Rareori vizionăm mai multe consecutiv, poate în weekend când avem timp. Cu filmele mai greu, că şi cele mai scurte tot durează vreo 80-90 min şi ne ia somnul

   În altă ordine de idei, This is us cred că îți va plăcea, poate îi dai o şansă.

  Leave a Reply